Bilgi Yarışması, Ana Sayfa

Ana Sayfa

İkili Yarışmalar

Kelime Yarışmaları

Zeka Yarışmaları

Günlük

Foto Kulüp

Bir Soru

Serbest Kürsü

Dostluk

Üyelik
Ana Sayfa
Seçkin Üyelik
Mesaj Kutusu
Tavsiye Et
Tıkla Kazan
Ödül Listesi
Gruplar / Sıralama
Sohbet Odaları
  Üyelik
Kullanıcı adı
Şifre
Yeni üye
Şifremi unuttum
Tavsiye Edenlere 10,00 Bonus
Tavsiye edeceğiniz e-posta adresi


%50 Daha Hızlı Flash Menü

Aktif soru
27.965
Aktif üye
873

Bayrak

KONU SAHİBİ: fallofosiris   -   4 yorum, 4.101 kez okundu

TARİH: 15.04.2008 17:13:00

KONU BAŞLIĞI: Yerbilimleri

KONU AÇIKLAMASI:
Arkadaşlar aranızda yerbilimleri (jeoloji,jeofizik,maden vb..) konularıyla ilgilenen insanlar olduğunu düşünüyorum. Paylaşmak istediğiniz fikirleriniz, tartışmak istediğiniz konular vb. her yazıyı yazabilirsiniz.Bu konu hafife alınacak bir konu değildir. Unutmayınız, Türkiye bir deprem ülkesi ve maden açısından zengin sayılabilecek bir ülke...Fikirlerinizi bekliyorum...

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız, üye girişi yapmak için buraya tıklayın


KULLANICIYORUM
ginger2004Yerbilimci değilim.ammaaa coğrafyamız üzerinde olan depremlerin nedenini de araştırmadan yapamıyorum..sizler kadar teknik olmasada ,konuya ilişkin genel birikimlerim var..ne yazıkki bizlerin fikirleri istenmemiş:)))))..söylemicem:)))))
İlla bu konuda uzman olmanız gerekmiyor. Türkiye gerçekten coğrafi bakımdan ilginç bir ülke...Ben bu konularla ilgili her türlü fikirleri dikkate alma taraftarıyım.Fikirler ne kadar değişik olursa münazaramız o kadar eğlenceli ve bilgilendirici olur :)) Bu nedenle bu konularla teknik açıdan,kültürel açıdan veya teori açısından İLGİLENEN herkese açık bir konudur.
ginger2004Peki..:)))))..İstanbul'da deprem olacak deniyor sürekli..Oturulduğu yerden bu söylemler devam ediyor(Teknolojik yaptırımların hayata geçirildiğine inanmıyorum).olası bir depremde mevcut fayların (kiii basından izlediğim kadarı ile mevcut olduğu söylenen faylar yer değiştiriyor, anlamakta zorlansamda) yer kabuğuna yakınmı? yada derin mi?..deniz yapısınıda bu işin içine katarsak fayın derin yada sığ olması neyi etkiler? yada etkilemez?
Mevcut olan faylar yer değiştirir.Bu doğru ancak bunun süresi çok uzundur. Bunun nedeni de yerkabuğunun hareketinin devam etmesidir. Özellikle Türkiye için; Arap Levhası ve Afrika Levhasının birbirlerine yaklaşması devam etmektedir. Bu da senede 1 cm olarak ölçülmüştür. Bu yaklaşma devam ettikçe faylar çok az yer değiştirir. Ani bir yer değiştirme veya yeni bir kırılma (deprem) esnasında bu yer değiştirme büyük ölçekte olur. Örneğin; bu yer değişimi Kocaeli Depremi'nde 4 m kadardı.Fayların hareketi yüzeysel olarak böyle açıklanabilir. Ama ben dün fayı şurada gördüm,bugün buraya gitmiş gibilerinden bir yaklaşım çok yanlış :)) İstanbul için bahsedilen fay (Marmara Denizi'ndeki) yer kabuğuna yakındır ama tam derinliğini bilemiyorum. Bir karada veya deniz içindeki fayın derin veya sığ olması,olası bir depremde ortaya çıkabilecek enerjiyi etkiler. Yani episantırı (merkez üssü) yüzeye yakın olan 7.4 lük bir depremle episantırı derinlerde olan 7.4 lük bir deprem arasında çok büyük enerji farkı vardır. Deniz için konuşursak, bu fayın derinliği Tsunami'nin büyüklüğünü etkiler. Çünkü denizdeki bir deprem esnasında ortaya çıkan enerji genelde tepi enerjisidir. Yani diğer bir deyişle suya basınç uygular.Suyun sıvı olması nedeniyle viskozitesi (akışkanlığı) fazladır ve katı olmaması nedeniyle etkiye tepki veremez. Denizdeki bir depremde ortaya çıkan büyük enerjinin boşaltılabilmesi için, bu enerjinin bir kısmı suya basınç uygular, bir kısmı ise yer altından küresel hareketlerde karaya ulaşır ve sarsıntıya neden olur. Suya uygulanan basınç sonucunda Tsunami denilen büyük dalga oluşur.Bu nedenle fay ne kadar derindeyse oluşan enerjinin soğurulması o kadar çok olur ve Tsunami'nin büyüklüğü o kadar az olur.Çünkü bu enerji yukarıya çıkarken sürtünmelerden,sıkışmalardan vb.. engellerden dolayı güç kaybeder. Mesafe arttıkça enerji azalır.Bu olay karada olan depremler için de geçerlidir.Endonezya'da oluşan büyük Tsunaminin sebebi fayın deniz tabanında çok sığ (yaklaşık 0.25 m de) olması ve bölgedeki deniz tabanının Okyanus Ortası Sırt üzerinde olmasıydı. Bu nedenle, Marmara Denizi'nde olası bir depremde ortaya çıkacak enerji Endonezya'daki kadar büyük olmayacaktır bence...Umarım bu bilgiler biraz olsun merakınızı gidermiştir...
ginger2004Fayların yerkabuğundaki derinliklerin depremin büyüklüğüne etkisini araştırmıştım..ve aynı şiddetteki depremin ,fayın yerkabuğunun yüzeyine yakın/uzak olmasına göre şiddetinin etkisinin değiştiğini okumuştum...verdiğiniz bilgilerle öğrendiklerim çakıştı teşekkürler...genel bilgiler toplumun anlayacağı şekilde paylaşılırsa yapıcıdır..anlaşılmayan çoğaldıkça ucubeden öteye geçmez, korkunun kıvılcımı olur...şuan verdiğiniz bilgiler benim dışımda da okunuyor...bence güzl bişi..:)))
Ben de bilgilerin paylaşılması konusunda size katılıyorum. İnsanlar genelde bilmedikleri şeylerden korkarlar ve korkuların kaynağı cahilliktir. Bilgi paylaşımı arttıkça hem korkular hem de cahillik azalır. Verdiğim bilgilerin anlaşılır olmasına dikkat ettim,sanırım iyi bir iş çıkarmışım :) Umarım bu bilgiler biraz olsun insanlara ışık tutar...Eğer hoşunuza gittiyse mutlu oldum :)


Serbest kürsü nedir? | Yeni konu aç | Açık konular | Biten konular | Konularım



100% Güvenli Bölge
İş ortaklığı | Web Master | Hakkımızda | Sık Sorulanlar | Bize Ulaşın
birmilyon.com bilgi merkezli bir sitedir, bilginin paylaşılması ve çoğaltılması ilkesine dayanarak,
birmilyon.com da yer alan hertürlü soru ve bilgi yarışması tamamen paylaşıma açıktır.
Seçkin üyelik | Bilgi yarışmaları | Kelime ve Zeka Yarışmaları | Günlük | Foto kulüp | Bir sorum var | Serbest kürsü
Normal üyelik | Bilgi yarışması | Çocuk yarışması | Soru gönder | Bir işlem | Bir kelime | Timsah avı
Kullanım Şartları | Güvenlik ve Gizlilik | birmilyon.com V8 turbo

Bilgi Yarışması

0,046875