Bilgi Yarışması, Ana Sayfa

Ana Sayfa

İkili Yarışmalar

Kelime Yarışmaları

Zeka Yarışmaları

Günlük

Foto Kulüp

Bir Soru

Serbest Kürsü

Dostluk

Üyelik
Ana Sayfa
Seçkin Üyelik
Mesaj Kutusu
Tavsiye Et
Tıkla Kazan
Ödül Listesi
Gruplar / Sıralama
Sohbet Odaları
  Üyelik
Kullanıcı adı
Şifre
Yeni üye
Şifremi unuttum
Tavsiye Edenlere 10,00 Bonus
Tavsiye edeceğiniz e-posta adresi


%50 Daha Hızlı Flash Menü

Aktif soru
27.965
Aktif üye
989

Bayrak

KONU SAHİBİ: acemibilge   -   9 yorum, 5.076 kez okundu

TARİH: 23.12.2009 13:05:00

KONU BAŞLIĞI: ZAMANDA YOLCULUK...

KONU AÇIKLAMASI:
Bu bir projenin adı… Ulusal Kanal’da tesadüfen rastladığım ve tanıtımından çok etkilendiğim bu projeyi sizlere de tanıtmak istedim. Konu, İzmir’in Bornova ilçesinde, neolitik döneme (cilalı taş devri) ait bir höyüğün bulunmasıyla ilgili. Yeşilova bölgesinde bulunan bu höyük 8.500 yıl öncesine zamanlanmış. Arkeolojik çalışmalar sürerken, İzmir’de 3-4 yıldır faaliyet gösteren ve çeşitli projeleri hayata geçiren “Yaratıcı Çocuklar” grubu tarafından bu höyük ile ilgili olarak değişik bir proje tasarlanmış. Bornova Belediyesi, Ege Üniversitesi ve İsveç’in Kalmar kentinin ortaklaşa gerçekleştirdikleri bu projeye “Zamanda Yolculuk” adı verilmiş. Projeye göre, ilköğretim 6.sınıf öğrencileri, İzmir’in 8.500 yıl öncesine ait dönemini, o döneme ait bir köy içinde yaşayarak öğrenecekler. Nisan 2009’da başlayan projeye yaklaşık 300 öğrenci katılmış, 700 öğrenci de sıraya alınmış. Öğrenciler, İzmir’in çeşitli okullarından sınıflar halinde gelerek zamanda yolculuk yapmaktaymış. Seyrettiğim program, öğrencilerin oradaki aktivitelerini gösteriyordu ve gerçekten de yetişmekte olan gençler için mükemmel bir tarih bilinci oluşturuyordu. O ilkel yaşam şartlarında çeşitli işlerle uğraşırken ne kadar mutlu oldukları, ne kadar eğlendikleri her hallerinden belliydi. Eğitmenleri olan arkeologlar dahil, köyde herkesin tabiata ait bir ismi oluyormuş. Bilge baykuş, büyülü örümcek, yalnız kurt, beyaz balık, yaban gülü, kara öküz, sert rüzgar, zıplayan ceylan, koşan ceylan, ay ışığı, yaz güneşi, durgun su, dağ çiçeği, ürkek sincap, sarı boğa, kızgın boğa, gürleyen dağ, çağlayan ırmak…. Kendilerine ne hoş isimler takmışlar değil mi?:) Yemekleri odun ateşi üzerinde ve toprak kaplarda pişirip yiyorlar, ekmeklerini bile kendileri yapıyorlar. Avlanmak ve av için kullanılacak ilkel silahları taş kırarak yapmak dahil, o dönemin tüm yaşam aktivitelerini bire bir yaşayarak öğreniyorlar. Bunları izleyince, bir İzmirli olarak hem gurur duydum, hem de, “Ahh, 6. sınıf öğrencisi olmak vardı!” dedim.:)

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız, üye girişi yapmak için buraya tıklayın


KULLANICIYORUM
marti..Hah isimlere bittim.Böyle isimleri Kızılderililer koyardı çocuklarına değil mi?Peki ben kendime ne isim verirdim acabağğ.Dur düşünüyom dürtme biraz.Hah buldum,"Gün batımında nazlı nazlı gökte süzülen martı".:))))Sahi bilgem Kızılderililer dedim de çok ilgiliyim bu konuya.Senin şu araştırmacı ruhun biraz da bu konuya eğilse mi?Yıllar önce Oturan Boğa'nın hayatını okumuştum,kitabın adı,Kalbimi Vatanıma Gömün'dü.O günden sonra bu ulusu çok sevdim.:))
Gün batımında nazlı nazlı gökte süzülen martı kuşum, son araştırmalardan haberin vardır sanıyorum; yapılan dna çalışmaları, kızılderililerin zaten Türk asıllı olduklarını gösteriyor.:) (Onlara olan sevgin için kan çekiyor diyebiliriz yani.):)) Mantıken de, uzak atalarımızın Bering Boğazı'ndan geçerek Amerika'ya yerleştikleri fikrine katılmamak mümkün değil. Bundan yola çıkarak, "Amerika aslında bizmdir" deyip, ABD'den tazminat mı talep etsek acaba?!:))) Bizim soyumuza verdikleri zarar için tazminat almasak bile, onca zamandır oturdukları topraklar için kira ödesinler hiç olmazsa, öyle değil mi?:))) Bu arada kendine taktığın isim çok hoş ama, biraz daha kısa olamaz mı acep? Olmaz diyorsan, sana her hitap edişimde kopyala-yapıştır yazarım artık, n'apalım!:)))
m_m_c_Beni yeniden alılar mı 6 sınıfa yalnızbaykuş ismim olurdu ne güzel bir etkinlikmiş bizim zamanımızda yoktu eğer olsaydı kesin arkeolojiye merak sarardım
Bağlantı sık sık koptuğu için yolda cevaplayamıyorum. Şu an mola yerinde olduğumuzdan, vakit yettiği kadar kırmızılayacağım.:) Muratçım, ben bu ismi beğenmedim. Sana daha yakışan bir isim bulalım. İsim önerilerimi bilahare söylerim.:)
milkman741600'lü yıllardaalmanların başlattığı,günümüze kadar birçok ülke arkeologların kendi ülkelerine kaçırdığı o kadar çok eserler varki,başta zeus sunağı olmak üzere.Ülkemin arkeyoloji konusundada söz sahibi olması lazım tabi,güzel proje:))
Öyle bir tarih zenginliğimiz var ki, bugüne kadar yurt dışına kaçırılanlar, sahip olduklarımızın yanında devede kulak bile değil. Üstelik daha gün yüzüne çıkarılmamış tarihi hazineler yatıyor toprağın altında.. Yine de kaçırılmış eserlerimizi ülkemize döndürmeye çalışmamız gerek.
acemibilgeArkadaşlar, Amasra'dan İstanbul'a dönmek üzere yola çıkmam lazım. Vaktim daraldığı için kırmızılamaya ancak gece devam edebileceğim. Otobüste adsl varsa, yolda da cevaplayabilirim.
m_m_c_kendime bir kutu domat gönderiyorum sarardım değil salardım yazmam gerekirdi :( bu eğitim rogramı kaç gün sürüyormuş acaba ve keşke izmirin dışındada bu programlar yapılabilse
Yoo.. Doğru yazmışsın. "arkeolojiye merak sarardım" sözünde hiç bir yanlış yok, kendini boşuna suçlama!:) Eğitim süresi için bilgi edinemedim. Ama 1 ya da birkaç günlük etkinliklerdir diye tahmin ediyorum. Ayrıca, netten bulduğum bilgilere göre, bu konulara meraklı her yaşta insan bu aktivitelere katılabilirmiş. İstersen bu konuyu Cumartesi günkü Kadıköy buluşmasında arkadaşlarla bi görüşelim, olmazsa bizler de grup olarak katılalım derim.:))
seboÇok güzel bir projeymiş bende bayıldım.Bunlar tam adam olacak çocuklar sanırım.Sen organize etme yeteneğinle "Yaratıcı Birmilyoncular"grubuda kurarsın artık:)
Vallahi çok güzel fikir Şebnem.:)) Hakkaten yaa, kuralım tabii ki! Aramızda ne cevherler vardır kimbilir?!:))
sempatikprens35Bende bir süre önce merzifon'daydım.höyük köyünü bir vesile sonucu ziyaret ettim.Hititlerin yaşam alanlarını,çalışma araç ve gereçlerini görebildim.Zaten köyün hemen yanında bir müze yapılmış,tüm bulunan araç ve gereçler sergilenmiş.Özellikle eti büsküvisi üzerindeki amblemi paslanmış olarak gördüm.El emeği ustalıkla yapılan malzemeler insanı gıptayla saygı duymaya yönlendiriyor.
Bisküvi üzerindeki amblem olarak çok hoş tarif ettiğiniz o "Hitit Güneşi", benim en beğendiğim tarihî değerlerden biridir zaten. Merzifon'da 1 sene kaldığım halde Höyük Köyü'nden hiç haberim olmadı. Olsaydı mutlaka gider gezerdim. En kısa zamanda görülmesi gerekenler listesine şimdi orayı da ilave ediyorum.:)
ombasaranBu çocukların bir derneği bile var : http://www.yaraticicocuklardernegi.com/tr-TR/etkinlik.asp?EID=64 Ve basında çarşaf çarşaf haberleri : http://www.yeniasir.com.tr/Sarmasik/2009/10/28/yesilova_hoyugu_tarih_dersanesine_donusturulecek Bir İzmir'li olarak acık daha bilgi vereyim dedim ;-)
Çok teşekkürler hemşerim.:)) Dur ben de bir link ilâve edivereyim bari: http://www.yesilova.ege.edu.tr/


Serbest kürsü nedir? | Yeni konu aç | Açık konular | Biten konular | Konularım



100% Güvenli Bölge
İş ortaklığı | Web Master | Hakkımızda | Sık Sorulanlar | Bize Ulaşın
birmilyon.com bilgi merkezli bir sitedir, bilginin paylaşılması ve çoğaltılması ilkesine dayanarak,
birmilyon.com da yer alan hertürlü soru ve bilgi yarışması tamamen paylaşıma açıktır.
Seçkin üyelik | Bilgi yarışmaları | Kelime ve Zeka Yarışmaları | Günlük | Foto kulüp | Bir sorum var | Serbest kürsü
Normal üyelik | Bilgi yarışması | Çocuk yarışması | Soru gönder | Bir işlem | Bir kelime | Timsah avı
Kullanım Şartları | Güvenlik ve Gizlilik | birmilyon.com V8 turbo

Bilgi Yarışması

0,03125