Bilgi Yarışması, Ana Sayfa

Ana Sayfa

İkili Yarışmalar

Kelime Yarışmaları

Zeka Yarışmaları

Günlük

Foto Kulüp

Bir Soru

Serbest Kürsü

Dostluk

Üyelik
Ana Sayfa
Seçkin Üyelik
Mesaj Kutusu
Tavsiye Et
Tıkla Kazan
Ödül Listesi
Gruplar / Sıralama
Sohbet Odaları
  Üyelik
Kullanıcı adı
Şifre
Yeni üye
Şifremi unuttum
Tavsiye Edenlere 10,00 Bonus
Tavsiye edeceğiniz e-posta adresi


%50 Daha Hızlı Flash Menü

Aktif soru
27.965
Aktif üye
1.867

Bayrak

4 / 2005 - 5 / 2005 - 6 / 2005

<--GERİ

Gönderen : aliemre1907 -
Bedel : 100,00 BONUS
Gönderim tarihi : 2.05.2005 09:30:00
Soru :
Şaman nedir?

Cevap(lar)
Cevap sahibi : 0sk1 -
Cevap : tek kelime ile kam demek.bu kavram şamanlıkta, gelecekten haber verme büyü yapma gibi görevleri olan hatta ruhlarla ilişki kurarak hastalıkları iyileştirdiğine inanılan bir din adamı
Cevap sahibi : cicada1 -
Cevap : Eski bir Türk Moğolve sibirya dini olan şamanizmde şamanlar kendilerini bir din adamı olarak görürler di.(din adamı)sıfatındaki kişilerdi
Cevap sahibi : cicada1 -
Cevap : Eski bir Türk Moğolve sibirya dini olan şamanizmde şamanlar kendilerini bir din adamı olarak görürler di.(din adamı)sıfatındaki kişilerdi
Cevap sahibi : klasik - mühendis
Cevap : din adamıdır
Cevap sahibi : KaÇaK_KıZ -
Cevap : şamanizm inancının başı.
Cevap sahibi : hannibalfc -
Cevap : insanlarla ruhlar arasında iletişim kurduğuna inanılan şamanizm din adamıdır
Cevap sahibi : berilsekban -
Cevap : Müslümanlıktan önce Türkler’de yer, gök vb. natürel kökenli Tanrılara tapınma vardı. “Baksı, Kam veya Şaman” adını verdikleri din adamları törenleri yönetmekteydi.
Cevap sahibi : clan -
Cevap : şaman eski türklerin inancına göre din adamıdır
Cevap sahibi : rezzomiko -
Cevap : Şamanizm, ata ruhlarına, doğa varlıklarına tapınmaya dayanan eski bir Asya dinidir. Şamanlığın ne zaman ortaya çıktığı, ne gibi değişiklikler geçirdiği kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, en eski Çin kaynaklarından edinilen bilgilere göre, samanlığın önce Orta Asya Türkleri arasında ortaya çıktığı, sonradan öbür Türk boyları arasında yayıldığı ve zaman içinde derli toplu bir Türk dini niteliği kazandığı kabul edilmektedir. Tarih ve din bilimi açısından, Şamanizmin doğuşu ve kaynağı gibi, “şaman” sözcüğünün de nereden geldiği, nasıl bir anlam taşıdığı kesin olarak belirlenememiştir. Bu konuda üç farklı görüş öne sürülmektedir ; l* Şaman kavramı, Hindistan’daki Pali dilinde “ruhlardan esinlenen kişi” anlamına gelen samana sözcüğünden türemiştir, 2* Şaman kavramının kaynağı, Sanskritçe’de “buddhacı rahip” anlamına gelen samana sözcüğüdür, 3* Şaman kavramı, Mançu dilinde “oynayan zıplayan, bir iş görürken sürekli olarak hareket eden” anlamındaki saman kavramından gelir. Şam
Cevap sahibi : HRB -
Cevap : ata ruhlarına, doğa varlıklarına tapınmaya dayanan eski bir Asya dine bağlı kişilerdir
Cevap sahibi : canavar60 -
Cevap : büyücü
Cevap sahibi : oeski -
Cevap : Şamanist inanca göre dünya, gök, yeryüzü ve yeraltı olmak üzere üç kısma ayrılır. Altay Türklerine göre "Aydınlık Alemi", yukarıdaki dünyayı yani gökyüzünü Tanrı Ülgen'le ona bağlı iyi ruhları temsil eder.Yeryüzünü, yani "Orta Dünya"yi insanlar oluşturur. Yer altı dünyası olan "Aşağıdaki Dünya"yı ise Tanrı Erlik ve ona bağlı kötü ruhlar oluşturur. İyi ruhlarla ilişki kurup, iyilik yapan Şamanlara ak-Şaman, yeraltı ruhlarıyla konuşup, Erlik 'in hizmetinde olanlaraysa kara-Şaman denir.
Cevap sahibi : hopterix - Reklam
Cevap : Şaman, büyücülük yapan ve ruhlar ile konuşma gibi faaliyetlerde bulunanlara denir..
Cevap sahibi : ikizler83 - fen bilgisi öğretmeni
Cevap : Şamanlıkta, gelecekten haber verme, büyü yapma gibi görevleri olan, ruhlarla ilişki kurarak hastalıkları iyileştirdiğine inanılan din adamı, kam. Bu dine mensup olan kimse.
Cevap sahibi : artı -
Cevap : BUDA DİNİNDEKİ DİN ADAMI
Cevap sahibi : acambaz -
Cevap : gelecekten haber verme,büyü yapma,ruhlar ile konuşma gibi görevleri olan din adamı.
Cevap sahibi : murat19 -
Cevap : “Şamanlar iki türlüdür. 1-Ak Şaman, 2-Kara Şaman. Ak Şaman göğü, Kara Şaman yeri temsil eder. Bazı ak şamanlar ve kara şamanlar, şaman külahı giymez, kurban sunmazlar.”
Cevap sahibi : maharib - Doç. Arkeolog / Dr. Yüksek Makine Mühendisi
Cevap : Şamanı tanımlamak için Şamanizmi tanımlamak gerekir önce..bu ilişki Kilise ve Papaz ilişkisi gibidir. Şamanizm Orta Asyada başlayan doğaya ve doğal ritüellere tapınmaktır. Bunun yanında şamanlar ilkel simyayı iyi bildiklerinden ve bunu tinsel pragmalarında çok iyi kullandıklarından dışarıdan tedavi metodlarını gözleyen modern bilimin tıp insanları tedavilerini çok büyük bir netlikle modern tıb ile açıklayabilirler. ÖRNEK : Afrikada Swaili kabilelerinde tedavici olarak görev yapan gezici şamanlar şiddetli ve sürekli baş ağrısından şikayet eden şahısları tedavi ederken yaptıkları; kişinin başına keskin bir metal ile çizik atıp kötü ruhu ordan çıkartmalarıdır . Ve neticede kişi bu ağrılarından hakikaten de kurtulur modern tıp bunu şöyle açıklar : Afrika sıcağında kan basıncı yükselmiş ve bunun neticesinde başı sürekli ağrıyan kişi alnına yalpılan çiziğin neticesince akıttığı kan ile kan basıncı normala döner ve ağrılarından kurtulur.şaman ise bunu o kesikten çıkan ruh ile ifade eder.
Cevap sahibi : kasemin -
Cevap : Şaman vecd sırasında, ruhları egemenliği altına alarak, ölüler, doğa ruhları (cinler-periler) ve şeytanlarla ilişki kurar. Böylece ruhlar ve tanrılar dünyasıyla doğrudan ve somut ilişkilere girişen şaman, bir çok ruha sahip olur. Çoğunlukla hayvan biçiminde düşünülen söz konusu ruhlar, Sibirya halklarında ve Altay’larda ayı, kurt, geyik, tavşan, çeşitli kuşlar, (özellikle kartal), baykuş, karga suretinde görünebilirler. Ayrıca, büyük böcek, ağaç, toprak, ateş olarak ta ortaya çıkabilirler. Şaman, gerektiğinde bütün yardımcı ruhları dünyanın dört bucağında bile olsalar çağırabilir. Bu çağrıyı davul veya tefini çalarak yapar.
Cevap sahibi : kasemin -
Cevap : Şaman kavramı, Hindistan’daki Pali dilinde “ruhlardan esinlenen kişi” anlamına gelen samana sözcüğünden türemiştir, Şaman kavramının kaynağı, Sanskritçe’de “buddhacı rahip” anlamına gelen samana sözcüğüdür, Şaman kavramı, Mançu dilinde “oynayan zıplayan, bir iş görürken sürekli olarak hareket eden” anlamındaki saman kavramından gelir. Şaman, Gök-Tanrı tarafından bu göreve getirildiğine (güçlerle donatıldığına), Tanrı ile insanlar arasında aracı olduğuna, bazı tanrısal nitelikler, gizli bilgiler taşıdığına inanır. Şaman her şeyden önce, kendi özel yöntemiyle ulaştığı “kendinden geçme” (vecd) durumunda, ruhunun göklere yükselmek, yeraltına inmek ve oralarda dolaşmak için bedeninden ayrıldığını hisseden bir “aşkınlık” (trans) ustasıdır. Bütün samanların derin sezgileri, geniş düş güçleri vardır. Derin bir coşkunluğa kapılarak kendinden geçer, bütün gökleri, yeraltı dünyasını gezdiğine, ruhların yaşayışlarını gördüğüne, bütün gizli alemleri dolaştığına inanır.

<--GERİ



Bir sorum var nedir? | Soru oku | Sorularım | Cevaplarım | Arşiv



100% Güvenli Bölge
İş ortaklığı | Web Master | Hakkımızda | Sık Sorulanlar | Bize Ulaşın
birmilyon.com bilgi merkezli bir sitedir, bilginin paylaşılması ve çoğaltılması ilkesine dayanarak,
birmilyon.com da yer alan hertürlü soru ve bilgi yarışması tamamen paylaşıma açıktır.
Seçkin üyelik | Bilgi yarışmaları | Kelime ve Zeka Yarışmaları | Günlük | Foto kulüp | Bir sorum var | Serbest kürsü
Normal üyelik | Bilgi yarışması | Çocuk yarışması | Soru gönder | Bir işlem | Bir kelime | Timsah avı
Kullanım Şartları | Güvenlik ve Gizlilik | birmilyon.com V8 turbo

Bilgi Yarışması

0,0390625