Bilgi Yarışması, Ana Sayfa

Ana Sayfa

İkili Yarışmalar

Kelime Yarışmaları

Zeka Yarışmaları

Günlük

Foto Kulüp

Bir Soru

Serbest Kürsü

Dostluk

Üyelik
Ana Sayfa
Seçkin Üyelik
Mesaj Kutusu
Tavsiye Et
Tıkla Kazan
Ödül Listesi
Gruplar / Sıralama
Sohbet Odaları
  Üyelik
Kullanıcı adı
Şifre
Yeni üye
Şifremi unuttum
Tavsiye Edenlere 10,00 Bonus
Tavsiye edeceğiniz e-posta adresi


%50 Daha Hızlı Flash Menü

Aktif soru
27.965
Aktif üye
1.790

Bayrak

7 / 2006 - 8 / 2006 - 9 / 2006

<--GERİ

Gönderen : hicrandenizgüneş -
Bedel : 60,00 BONUS
Gönderim tarihi : 11.08.2006 14:37:00
Soru :
neden acep temmuz ve ağustos ayları art arda 31 gün çekerler ? bu durumun gariban şubat'la ne alakası vardır ??

Cevap(lar)
Cevap sahibi : cüm - patron /boxyyy'nin yegeni
Cevap : çok komikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
Cevap sahibi : piruspapirus - Bu sitede bundan sonra sadece MÜSABIK........
Cevap : Sayın hicran hanım ve doktor bey, işin açıkçası biraz daha düşününce haklı olduğunuza kanaat getirdim. Takvim bazında sadece bir tek gün fark ediyor. Fakat kış aylarından bir günün alınıp, yaz aylarına konması, insanların her yıl kışa aylarına ait bir günü sanki yazmış gibi hissetmelerine yol açıyor. Söz gelimi 50 yaşındaki bir insan bu itibarla takvim tarafından 50 kez kandırılmış oluyor. Teşekkürler, iyi geceler. )))
eh,orası öyle tabii..yani işin bi de psikolojik boyutu var,haklısınız...:) siz 50 yaşında birini örneklemişsiniz ama bi de m.ö. 8'den beri bi düşünsenize kaç milyar insan evladının mevsimsel hissiyatı etkilenmiştir bu şekilde (pek farkında olmasalar da)...dua edelim de bu dönemde bazı aklı evvel liderler filan yazımızdan,kışımızdan gün çalıp çırpıp,sonra da oraya buraya eklemesin ! amin..:))
Cevap sahibi : doc35 -
Cevap : Her sene alınmıyor ve kayma da yok ki,anlayamadığınız bu sanırım. Başta bir değişiklik yapılmış sadece,29 şubat yerine 1 Mart denmiş.Yıl 365 gün yine, artan kayan bişey yok. İyi düşünün anlarsınız ne denmek istendiğini!!!!
Cevap sahibi : piruspapirus - Bu sitede bundan sonra sadece MÜSABIK........
Cevap : Sayın Soner bey; lütfen bir kez daha incelediğiniz takdirde benim yürüttüğüm mantığın kendi içerisinde tutarlı olduğunu göreceksiniz. Bir yıl içerisinde toplam kış günü 90 ise ve siz bunu ay bazında takvimsel olarak 89 hatta 80 güne bile düşürebilir, yaz aylarını 93 yada 102 güne çıkarabilirsiniz. Fakat güneşin konumuna göre gerçek yaz mevsimiyle sizin kullandığınız takvim arasında fark oluşturursunuz. Bu hatalı hesaplama yöntemi her yıl için yeniden tekrarlanıyorsa, yaptığınız hesaplama hatası katlanır. Bununla ilgili aşağıda verdiğim örneği lütfen göz önünde bulundurun. Güneşin gerçek konumuyla bizim kullandığımız takvim arasındaki fark büyür. Sonuçta belki yüzlerce yıl sonra insanlar Temmuz da cayır cayır soba yakarlarken, Ocak ayını denizde karşılarlar. Takvim güneşin konumuna bağlı olarak hazırlanmalıdır. Yoksa kış ayları soğuk geçiyor, şuradan 2 gün alayım, yazın rakı-balık muhabbetinde kullanırım demek güneşin gerçek konumuna göre pek gerçekçi değil bence. Saygılar benden. )
bi kez daha aynı şeyi farklı şekilde söylüyorum ki,bu değişiklikle 365 gün içinde 1 mart'tan başlayıp da 31 ağustos'a uzanan tüm günler birer gün geriye kaymış ve fakat 1 eylül ila 28 şubat arası günler olduğu yerde kalmıştır...:)
Cevap sahibi : doc35 -
Cevap : Piruspapipus üstadım şaka yapıyorsunuz eminim ki. Zaten siz kendiniz açıklamışsınız sıon yazdığınızda, her yıl bir gün ekstradan atılmıyor ki. Başta bir kez yapılmış ve bu böyle gidiyor. Kendi öreneğinizden yola çıkarak bir daha düşünün göreceksiniz yanlış mantık yürüttüğünüzü:)
Cevap sahibi : piruspapirus - Bu sitede bundan sonra sadece MÜSABIK........
Cevap : Olayı daha da basit bir şekilde herkesin anlaması için şöyle benzer bir örnek vereyim; aynı işyerinde çalışan iki işçi her ay eş zamanlı muhasebeye giderler. Her ikiside 100 er YTL alacaklardır. Ocak ayında muhasebeci bir yanlışlık yaparak birisine 110 ytl öderken diğerine 90 ytl öder. Aradaki mağduriyetin bedeli 10 YTL dir. İkinci ay aynı olay tekrarlanır bu kez mağduriyetin tutarı, bir önceki ayda hesaba katılınca 20 YTL ye çıkar. 3. ayda 30, 4. ayda 40 gibi........ Yani hatalı sistemler devam ettikçe hatanın maliyetleride artar. 30 yıldan bu yana hala Haziran ı Haziran da yaşayabiliyorsak demek ki ! şu anda kullanılan sistem doğru. "Ne var canım ! bir yaz ayına bir gün ilave edip, kıştan bir eksiltsem" demek bütün dengeleri alt üst eder. Bu iş bu kadar basit olmamalı bence.
yıl başlangıcı kabul ettiğim farazi gün olan (mesela) eski b'nin 1. günü,gene b'nin 1. günüdür...bilmem şimdi daha anlaşılır olabildi mi? saygılar...:)
Cevap sahibi : piruspapirus - Bu sitede bundan sonra sadece MÜSABIK........
Cevap : Şimdi şöyle düşünelim; şu anda kullandığımız takvimi referans noktası ve doğru olarak kabul edelim. Yazın başlangıcı 1 Haziran 2006, Kış başlangıcı 1 Aralık 2006 olsun........... Yaşadığımız toplam yaz günü 92, toplam kış günü 90. Şimdi diyelim ki ! Şubat 27 güne düşürülüp, Agustusun şerefine Ağustos 32 güne çıkarıldı. Takvim dengeleri şöyle değişti; toplam yaz günü 93, toplam kış günü 89 1. yılın sonunda referans aldığımız yıla göre kış mevsimi 1 Aralık 2007 değil 2 Aralık 2007 de başlayacaktır. İkinci yıl sonunda aynı doğru olarak referans aldığımız 92-90 dengesi 93-89 olarak hala uygulandığı için kış ayları yeni takvim sistemine göre 3 Aralık 2007 de başlar (referans aldığınız ve gerçek kabul ettiğimiz 2006 ya göre). Üçüncü yıl sonunda kış aynı yanlış uygulama devam ettiği için 4 Aralık 2008 başlayacaktır (referans kabul ettiğimiz yıla göre). İnşallah anlatabilmişimdir.
neden yaz-kış,ekinoks hesabına o denli giriyoruz ki? ben daha minimal bi örmek vereyim o halde : diyelim ki 5'er günden oluşan 4 mevsimlik,toplamda 20 günlük bir "yıl"ımız var..mevsimlerimize sırayla a,b,c,d diyelim..benim kafam bozuldu,dünyaya da hükmediyorum o sıra,diktatör ruhluyum ve gıcıklığına c mevsimini 4 güne indirdim ve d mevsimini 6 gün yaptım (sırf dengeyi bozmamak için..yoksa yılımız 21 veya 19 gün oluverir,neme lazım!) bu durumda eski hesapta c'nin 5. günü yeni d'nin 1. gününe denk gelir..eski d-1=yeni d-2,eski d-2=yeni d-3 diye gider ve eski d'nin 5. günü de yeni d'nin 6. gününe,yani eklenti günümüze tekabül eder..sonrasındaysa eski a'nın 1. günü gelir ama bu,yeni a'nın da 1. günüdür! yani eski a'nın 1. gününden,eski c'nin 5. gününe dek yeni hesapta gün mün kaymaz..mevsim (daha doğrusu a+c ve b+d) günlerinin toplam sayısı değişir bi parça,evet ama (eskiden fifti fiftiyken,artık 6+5=11 ve 4+5=9 olmuştur çünkü) yıl başlangıcı kabul ettiğim farazi gün olan (mesela)
Cevap sahibi : piruspapirus - Bu sitede bundan sonra sadece MÜSABIK........
Cevap : Sayın Hicran Hanım; diyelim ki ! bilim ve devlet adamları anlaştılar ve dediler ki ; Haziran ayı da 31 çeksin. Bunun için Şubatı 27 ye indirelim.... Aşağıda bahsettiğim 183-183 dengesi 184-182 ye düşünce ne olabilir ! bir düşünelim. Her yıl yazlarımızda kışlarımızda 1 gün ileriye atmaz mı ? ikinci yıl aynı eşlitlik bir kez daha bozulduğu için 1 gün daha atınca toplam sapma 2. yılda 2, 3. yılda 3 güne çıkmaz mı ? dolayısı ile doğa ve mevsim dengelerini değiştirmeden Ağustosa bir gün eklemek için aynı mevsimden yani ya Hazirandan yada Temmuz dan çalınması gerekir. Çünkü "Ay" dediğimiz olay tamamen uydurmadır. Esas zaman Dünya'nın güneş çevresinde döndüğü zamandır. Mevsimlerde bu dönüşün periyotlarını yansıtır. Kaynaklar da yazanlar her ne kadar cemse arkadaşımın söylediklerini doğrulasa da beni maalesef tatmin etmiyor. Kralların, imparatorların dilekleri ve emirleri kendilerini bağlar. Doğanın yasaları ayrıdır. Ona karışabilecek hiç bir güç yoktur. Yeniden saygılar, iyi günler. )
vallahi,zaten tepedeki bi takım adamlar anlaşa anlaşa tüm bu ayarlamaları bu hale getirmişler yüzyıllar boyu...örneğin günün neden 24 saate bölündüğünün hala belli bi sebebi görülemiyomuş...kafadan atmışlar bi yerde! bi zamanlar yanılmıyosam 1 günü 10 saate böldükleri de olmuş...ama 1 gün,gene şu andaki 24 saatimiz uzunluğundaki gündü neticede...sizin buradaki küçük hatanız bence sapmaların her yıl yineleniyor olduğunu düşünmeniz...şubat'tan 1 günü eksiltince,yaz mevsimi de 1 gün erken başlamış o yıl demektir öncesine göre (o yılın 1 haziran'ı,değişiklik öncesinin 31 mayıs'ıdır çünkü...ama diğer yandan aradaki fark kışa da bir gün geç girmeyi gerektirmiştir ( eskinin 1 eylül'ü de 31 ağustos olmuştur çünkü)...peki geriye kalan günler,aylar? zerrece değişiklik olmamıştır ki,yılın toplam gün sayısı değişmemiştir ki mevsimler kayadursun ! bence 1 mart-31 ağustos arası toplam gün sayısı ile 1 eylül-28 şubat arası toplam gün sayısının sabit oluşuna dikkat çekmek daha doğru olur...yani m.ö. 3
Cevap sahibi : piruspapirus - Bu sitede bundan sonra sadece MÜSABIK........
Cevap : Son söz; kıştan gün çalarsanız kışa, yazdan gün çalarsanız yaza eklemeniz gerekir. Yoksa elmalardan armutların çıkarılması gibi bir garabet ortaya çıkar. Saygılar.
ama sevgili pirus,bu ekleme-çıkarma işlemi her yıl düzenli olarak yapılmıyor ki...her yeni yıl kıştan bir günü alıp yaza vermiyoruz ki bu döngü sonucu mevsimler kaysın...zaten toplamdaki gün sayısı değişmiyorsa,şubat'ın kırpıldığı o günden beri (m.ö.8 sıraları) değişen tek şey senede tek günlük mevsim farkıdır bence,ne dersiniz? benden de saygılar efenim...:)
Cevap sahibi : piruspapirus - Bu sitede bundan sonra sadece MÜSABIK........
Cevap : Eğer bahsedildiği gibi Şubat tan 1 gün çalınıp, Ağustosa eklenmiş olsaydı; yaklaşık her 30 yılda bir mevsimler 1 ay ileri giderdi.
en son yazdığınıza cevabıma yer yetemediği için buraya ekliyorum devamını izninizle :"yani m.ö. 3 yılında ( kısaltma-uzatma işlemi sonrası bi yıl),diyelim ki 5 nisan dediğimiz günün dünyanın güneş etrafındaki "mevsimsel" konumu ile,günümüzdeki 5 nisan gününün "mevsimsel" konumu arasında (bi takım astronomik,bizi aşan olayları göz ardı ediyorum elbet) bi fark yoktur...o zaman da 5 nisan bahar ayıdır,bugün de...biraz çetrefil açıkladım sanırım ama maalesef böyle...bir yıl (kaba hesapla) 365 gün olduğu sürece (artık yıllar da var olarak elbet) doğanın yasaları bunu gerektirir,biz aylara kaç gün biçsek de,günü kaç saate bölsek de...zavallı şubat'ın "şubat" olduğundan haberi bile yok oysa ki,di mi? :)))"
Cevap sahibi : piruspapirus - Bu sitede bundan sonra sadece MÜSABIK........
Cevap : Şubat ın neden kısa tutulduğuna gelince bence "Ay" hiç bir zaman gerçek takvim ölçüsü değildir. Bu yüzden Şubat ayının da içerisinde bulunduğu Kış mevsimi aylarına bakarsak (Aralık, Ocak, Şubat) bunları kendi aralarında, örneğin Aralık ayına 32, Ocak ayına 29, Şubat ayına da 29 diyebilirsiniz. Toplam yine 90 eder. Bu mevsim bazında kesinlikle bir farklılık yaratmaz. Dolayısı ile Ağustosa bir gün eklenip, bunun Şubattan çalınması gibi bir olay bana kesinlikle mantıklı bir yaklaşım gelmiyor. Miladi takvim Hz. İsa merkezli hazırlandığı ve Noel kutlamaları Aralık ayının sonunda yaşandığı için Aralık ayı, yine Hz. İsa nın doğum günü olması dolayısıyla Ocak ayı uzun tutulmak istenmiş ve bu yüzden her iki ay 31 kabul edilmiş dolayısı ile mevsime ait olan üç aydan şubat ayı 90 günden 62 gün çıkarılarak 28 gün olarak kabul edilmiş olabilir. Bu benim şahsi düşüncemdir.
takvim işleri tarihçesi hakkaten çok karışık ve ilginç bi mevzu...tarih boyunca ikide bir düzenlemeler yapılmış,dünya kadar farklı sistem denenmiş en doğruya ulaşılana dek...şubat'ın 30 çekti(rildi)ği yıllar mı istersiniz,artık yıl kavramı yüzünden yaşanan kaoslar mı,politik amaçlar uğruna yöneticilerin kafalarına göre uzatılıp kısaltılan yıllar mı istersiniz yoksa bazı ayları 33 hatta 34 gün çeken zamanlar mı ? daha neler neler... benim sorularıma beklediğim cevaplarsa cemse'den gelenlerdi sevgili piruspapirus...:)
Cevap sahibi : piruspapirus - Bu sitede bundan sonra sadece MÜSABIK........
Cevap : Ay dediğimiz zamanlar aslında sanal bölünmelerdir. Ay dünya etrafındaki yörüngesini yaklaşık 29 günde tamamlar. İnsanlar için esas geçerli olan ölçü "yıl" ve buna bağlı olarak yaşanan mevsimlerdir. Kış ayları Aralık+Ocak+Şubat (31+31+28=90 gün), ilkbahar ayları Mart+Nisan+Mayıs (31+30+31=92 gün), yaz ayları Haziran+Temmuz+Ağustos (30+31+31=92 gün) ve sonbahar ayları Eylül+Ekim+Kasım (30+31+30=91 gün). Buna göre ekinoksların yaşandığı ilk ve son bahar aylarının toplamı 183 gün iken, bir birine karşılık gelen yaz ve kış aylarının toplamı 182 gündür. Artık yıldan kalan yaklaşık 6 şar saatleride dört yılda bir şubata eklediğimizde her dört yılda bir durum 183+(182+1)=366 olur. Bu da sistemin aslında son derece adil olduğunu gösterir.
Cevap sahibi : cemse001 -
Cevap : pardon şubatı unuttum m.ö 700 yıllarında yapılan yukarıda anlattığım düzenlemeden önce şubat ayınormalde 29, artık yıllarda 30 çekiyordu.. yeni düzenleme ile artık yıllar 29 a , normalde 28 e düşürülmüş... not: kanıtlanmış bir bilgi değildir.
şubat sahiden de gariban aymış galiba...imparatorun ayına yapılan bir günlük zam onun başına patlamış niyeyse! cevaplarınız beklediğim cevaplardır hanfendi,60 bonusu güle güle harcayın...:) (niye mi 60 ? aslında 57.43 bonus düşünmüştüm bu soruya ama maalesef bu sistem bu değeri biçmeme engelmiş...ben de yuvarlattım rakamı...:p)
Cevap sahibi : cemse001 -
Cevap : Julius Caesar’ın ayının july(temmuz) olması ve 31 gün olmasından dolayı hazımsızlık yaşayan Caesar Augustus, August(ağustos) ayının hemen 31 güne çıkarılmasını emretmiştir.
soruyu sorup da başıboş bıraktım sanılmamıştır umarım...iş güç arası soru sormaya kalkan sorucunun hali budur işte!evet,kıskanç augustus ("sextilis" denen ayın ismini "augustus"a çevirtmiş kendisi,"quintilis" denen ayın julius caesar şerefine "julio"ya dönüştürülmesi hasebiyle) iki ayın günlerini denkleştirmiş böyle...:)

<--GERİ



Bir sorum var nedir? | Soru oku | Sorularım | Cevaplarım | Arşiv



100% Güvenli Bölge
İş ortaklığı | Web Master | Hakkımızda | Sık Sorulanlar | Bize Ulaşın
birmilyon.com bilgi merkezli bir sitedir, bilginin paylaşılması ve çoğaltılması ilkesine dayanarak,
birmilyon.com da yer alan hertürlü soru ve bilgi yarışması tamamen paylaşıma açıktır.
Seçkin üyelik | Bilgi yarışmaları | Kelime ve Zeka Yarışmaları | Günlük | Foto kulüp | Bir sorum var | Serbest kürsü
Normal üyelik | Bilgi yarışması | Çocuk yarışması | Soru gönder | Bir işlem | Bir kelime | Timsah avı
Kullanım Şartları | Güvenlik ve Gizlilik | birmilyon.com V8 turbo

Bilgi Yarışması

1,953125E-02