Bilgi Yarışması, Ana Sayfa

Ana Sayfa

İkili Yarışmalar

Kelime Yarışmaları

Zeka Yarışmaları

Günlük

Foto Kulüp

Bir Soru

Serbest Kürsü

Dostluk

Üyelik
Ana Sayfa
Seçkin Üyelik
Mesaj Kutusu
Tavsiye Et
Tıkla Kazan
Ödül Listesi
Gruplar / Sıralama
Sohbet Odaları
  Üyelik
Kullanıcı adı
Şifre
Yeni üye
Şifremi unuttum
Tavsiye Edenlere 10,00 Bonus
Tavsiye edeceğiniz e-posta adresi


%50 Daha Hızlı Flash Menü

Aktif soru
27.965
Aktif üye
483

Bayrak

KONU SAHİBİ: gelibolu17   -   21 yorum, 9.995 kez okundu

TARİH: 6.06.2008 20:12:00

KONU BAŞLIĞI: ABARTIYORMUYUZ??

KONU AÇIKLAMASI:
Evet arkadaşlar bir kaç gündür önümüzde olan bir konu.Kültürel değerlerimizi savunmayı abartıyormuyuz.Dilimiz sahip olabileceğimiz en önemli etken.Şimdiki hali ise içler acısı.Acaba biz abartıyormuyuz dilimize sahip çıkalım derken.Dil nedir? önemi nedir?..Geçen açtığım ve sabahı kapadığım kürsümde mandacılıktan bahsettim.Neden yav nerden çıktı bu diyende oldu, abarttın diyende.Acaba abrtıyor muyuz? yoksa 3 maymun durumunda mıyız??Arkadaşlar bir vatan toprağının yanısıra dilinin bütünlüğü, kültürüne sahip çıkmışlığı ile vatandır. Sizce bazı şeyleri gerçekten abartıyor muyuz? yoksa az bile yapıyoruz be arkadaş mı diyorsunuz??

Yorum yazmak için üye girişi yapmalısınız, üye girişi yapmak için buraya tıklayın


KULLANICIYORUM
gelibolu17Bir topluluğun “millet” olabilmesi için o topluluğu meydana getiren fertler arasında dil, din, ırk, tarih, vatan, gelenek, görenek, sanat birliğinin bulunması gerekir. Millet olmanın en önemli unsuru ise, dildir. Aynı dili konuşan insanlar, millet denilen sosyal varlığın temelini teşkil ederler. Dil, duygu ve düşünceyi, insandan insana aktaran bir vasıta olduğu için, insan topluluklarını bir yığın olmaktan kurtarır ve onları “millet” hâline getirir. Millî birlik ve beraberlik ancak toplumun fertlerini birbirine bağlayan dille sağlanabilir.
gelibolu17“Türk milletindeyim diyen insan her şeyden evvel Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan Türk kültürüne, Türk milletine bağlılığını ifade ederse buna inanmak doğru olmaz.” “Türk milletinin millî dili ve millî benliği bütün hayatında hakim ve esas kalacaktır.”
gelibolu17"Milli duygu ve dil arasındaki bağ çok güçlüdür. Dilin milli ve zengin olması milli duygunun gelişmesinde başlıca etkendir."
ombasaranMesele Türkçeye sahip çıkmak yozlaşmasına izin vermemek, korumak , bu konuya sahip çıkmak ve çıkmaya çalışmak önemli. Abartmak konusu bizim her olayda yaptığımız sonuçta, gündemde ne varsa o an herkes orda bir zaman sonra yine kimse yok...
Şimdi abi bir konuyu her dakika göz önünde tutmak abartmak olabilir.Ama bir konuyu belirli zamanlarla göz önüne getirmek abartmak değildir.Sonuçta ödün vereceğimiz bazı değerlerimizin bize pahalıya patlayacağı alenen ortadadır.Ve bizim kendimize özgü olan belirli şeylerden biri olan Dilimize sahip çıkma konusunda abartmamız gerekliliği hasıldır.Şuan burda olupta yarın olmayacaklar içinse denecek söz şudur: zaten göstermelikmiş yaptığı.
gelibolu17GEÇENLERDE ŞAHİT OLDUĞUM BİR OLAYIDA YAZMAK İSTERİM:Kız 9-10 yaişarında annesi ile konuşuyor.Konuşma esnasında anne kıza OKEY kızım hallederiz diyor.O küçük kızın tepkisi Anne okey dediğin şey kahvede oynanır, tamam diyeceksin oluyor.Bir süre daha geçiyor.Anne kızına hadi sen artık okuluna git diyor.Haydi BY BY kızım diyor.O küçük kız bu seferde anne GÜLE GÜLE diyeceksin dilimizde byby yok diyor.Evet kızına örnek olması gereken bir anne ve onu örnek almayan hatta annesine örnek olan bir kız. Daha 9-10 yaşlarında bir kız.
_ceyla_eğer abarttığımız bir durum varsa o da bu konuda şimdiye kadar fazlasıyla duyarsız kalmamız. bir ülkenin en önemli değerlerinden biridir dili. batı özentisi, yabancılaşma dilimize kadar nufuz etti... son zamanlarda konuyla ilgili çalışmalar yürütülüyor umarım geçici bir durum olmaz ve şuan gösterilen duyarlılık kalıcı olur.
Bu durumun geçici olmaması için bizlerin daha çok sesimizi çıkarmamız gerektiği ortada.Susutuklarımızda başımıza gelen olayları göz önünde tutmak lazım.Her sessiz kalışta giden değerlerimizi düşünmek lazım ve artık sahip çıkmamız gerektiğinin farkına varmamız lazım.
Lady SeraBence az bile yapıyoruz.
O zaman hep beraber ve heryerde bu konularda tepki vermeliyiz.
panKaç kişi kitap okur gibi sözlük okur ki? Kaç kişinin bilgisayarında sık kullanılanlar ikonunda [İkonun Türkçesini bilmiyorum. 8)] en tepede TDK sayfası vardır ki? Kaç kişi aklına takılan bir sözcüğün yazılışını merak ettiği için yatağından kalkıp sözlüğe bakar ki? Kaç kişinin evinde sözlük ve bilgisayar vardır ki? Deli miyim? =P DELİPAN
Sayın PAN elbette bu saydıklarınızı göz ardı edemeyiz.Ama bunların yanı sıra kullanımda yozlaşma var.Ve onlar için sözlük gerekmiyor.Bunların Türkçesi için sözlük lazım değil ki! Mesela dönerchi,qebaps, yuxexesle gibi.Dahada çoğaltılabilir. Zaten bende şahsım olarak 4*4 lük Türkçe kullandığımı iddia etmiyorum.Sadece değişimlere karşı dilimize sahip çıkalım diyorum.:)
panKonuşma ve yazışma dilinde fert olarak dilimize biz sahip çıksak, biraz sözlük ve imla klavuzu karıştırsak, okusak, araştırsak, çocuklarımıza kendi Türkçemizle güzel örnek olsak, bir Türk olarak Türkçe derslerinden zayıf almasak, aldığımız zaman da utansak; milletvekillerimizi Türkçe kurslarına göndersek, devlet yabancı kelimelerle donatılmış tabelaları yasaklasa, var olanları kaldırsa, her öğrenciye bedava Türkçe sözlük dağıtsa... sek, sak, se, sa... Böyle temennilerle Türkçemizi kurtarsak... 8) HAYALPANEST
:))Temenni ile kurtarmak.İlk önce kendi hatalarımızı düzeltsek. ilk önce kendi evimize sözlük alsak , ilk önce kendi evimize imla klavuzu alsak, ilk önce kendi evimizdeki televizyonu kapatsak, ilk önce kendi semtimizde ki yabancı tabela bulunan işyerlerinde alışverişi kessek,....
panİşportadan giyineceğiz desene sen şuna! =P STEPANEL
Oda bir şeçenek:)
pacino0101Geçenlerle açtığın kürsüye de yazmıştım. Olayı globalleşme tarafından ele aldım. Dünyada şu an en kaçınılmaz olgu denilebilir globalleşme için. Dil ile ne alakası var derseniz, her şey gibi diller de globalleşmeden nasibini alıyor. Sen de "Türkçe kelime olan küreselleşme yerine globalleşmeyi kullanıyorsun" diyeceksiniz. Evet öyle yapıyorum çünkü birçok yabancı kelimede karşılaştığımız sorun kelimelerin dil geçişlerinde anlamınından sapmalar olması... Küreselleşme kelimesi globalleşmenin anlamını tam olarak karşılamıyor. Globalleşmeden kastedilen "dünyasallaşma"dır. Bu da kulağı tırmalıyor de mi? :) Kelimeleri lafzıyla değil özüyle değerlendirmek doğrusudur... Terimsel ifadelerin olduğu üniversitelerde okuyanlar bilirler. Yakın zamanda oluşan ifadelerde diller arası geçiş yapmak imkansız derecede zor. Türkçe'ye başka dillerden kelimelerin girmesi dilimizi yozlaştırmaz aksine zenginleştirir. Hem, günlük kullandığımız kelimelere bakalım: Kaç tanesi öz Türkçe? Çoğunda Arapça ve Farsça esintisi var. Bu yüzden abartıyoruz diyorum. Her daim dilimize yabancı kelimeler girdi. Bununla uğraşmak yerine dilbilgisine dikkat edelim. Yazdıklarımıza dönüp bakalım. Kaçımız imla hatasız ve/veya anlatım bozukluğu olmadan yazmışız..?
Şimdi senin dediklerin doğru diyelim.Peki sen benim demek istediğimi ne kadar anlıyorsun onu konuşalım.Ben sayın PAN' a yaptığım kırmızıda örnekler verdim.O yorumu okursan ne demek istediği tam olarak anlarsın.Ozaman ortak bir nokta buluruz sanırım ne dersin.
irdeDönerci,chop,ashkım,ashkitom gibi kelimeleri kullananları ya ben pek görmüyorum ya da benden saklanıyorlar.Bunları kullananlar ergenlik çağındakiler değil midir genelde?Aynı çocuk 18 yaşına gelip üniversiteye gidinceye kadar düzelmiyor mu sizce?Onun dışında benim de derslerimde geçen kavramların çoğu İngilizce,bazı derslerim tamamen İngilizce.Günde 4-5 saat İngilizce okuyup,yazıp,konuşup eve döndükten sonra tamam yerine okey demem pek şaşırtıcı bişey değildir sanıyorum.Ayrıca bi kelimemle dilimize zarar verdiğimi de pek sanmıyorum.Şimdi muhtemelen diyebilceğiniz,düşünebilceğiniz "herşey böyle başlar zaten"durumudur.Hayır,öyle başlamıyor pek tamam yerine okey desem de yazdıklarıma,noktalama işaretlerime,anlatımımda oluşabilcek mantık hatalarına belki sizden çok dikkat ediyorum.Üstelik kökenim Türk olmadığı halde. :)
Kimsenin kökenine bir lafımız yok.Benden daha çok dikkat etmiş ve ediyor olmanızada lafım yok.Girişte yadığınız o laflar kullanılıyor ki biliniyor.Siz belki okulunuz dolayısı ile denk gelmiyorsunuz ama ben denk geliyorum.Yada çoğu kişi geliyordur.Sizinde düşünceniz bu saygı duyarım.Köken demişken benimde kökenim tam Türk değil.
irdeAyrıca,dönerci kelimesini doğru yazmışım,"dönerchi" diye bir kelime yok,yanlış yazılsa da yok. :) "dönerçi" diye bişey olmadığından sanırım."chop" derken kastettiğim kelime ise "chok".Yanlış kullanımları bile yanlış yazdım,aferin bana. :)
Şimdi irde siz iki sevgili bu gece beni uğraştıracaksınız sanırım:)Muhalefet gördüm sizi:)Ama herkesin kendi düşüncesi size saygı duyarım düşüncelerinizden dolayı.
pacino0101O zaman dünyada en çokk kullanılan kelime olan okey'i kullanmayalım. Türkçe olsun diye Samsun marka sigara içelim (Tekel 2000 de olabilir) :) Kendimizi Coca Cola gibi ab-ı hayattan mahrum bırakalım. Windows işletim sistemini sırf Türkçe değil diye kullanmayalım. (Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer alan kelimelerden birisinin ad olduğu işletim sistemi yok ne yazık. Hem zaten internet de Türkçe bir kelime değil) :D Hatta kendimize milliyetçi bile dememiz gerekir. Milli kelimesi de Türkçe değil :) Adı Türkçe olmayan mesleklerde çalışanlar istifa etsin hatta. Mesela: Askerler, hakimler, doktorlar... :)) En nihayetinde bundan 1000 sene öncesinden dilimizi sadece (bu kelime Türkçe değil, "yalnızca" demeliydim) Türkçe olan kelimeleri kullanarak bugüne gelseydik dilde konuşacak kelimemiz olmazdı ya da doktor yerine "hastayı iyi edici", asker yerine "savaşçı", hakim yerine "kanunda sorun çıktığında karar verici" dememiz gerekirdi :) En nihayetinde insanların yaratıcılığına da saygı göstermeli. Kelimelerle oynamak güzel bir şeydir. Yazan kişileri bilir bunu. Yeniliklere açık olmakta sakınca görmüyorum. Kimsenin dilimizi elimizden aldığı ve de alacağı yok.
Hım çok güzel konuyu nereye çektik.Şimdi olayı neden bu yöne çektiğinize anlam veremedim.Bence siz beni anlamak istemiyorsunuz.Artı dünyada okey kullanılıyor diye bizde kullanacak değiliz.Zaten bizde karşılığı var.Ve içtiğin sigaranın markası konusuna gelince neden olmasın diyorum.Yerli malı olayınada girmiş olduk.Evet evet lark yerine tekel 2000 içelim.Rodi yerine mavi giyelim.Hatta hatta yabancı marka arabalara binmeyelim bu konuda size katılıyorum.
irde"Kimsenin dilimizi elimizden aldığı ve de alacağı yok." doğru bi düşünce.(: Bazı sitelerde,yabancı insanlarla muhattap oluyorum mesela,mecburen İngilizce konuşuyoruz.Dili bilmeme rağmen,o kadar sıkılıyorum ki İngilizce konuşurken,kendimi ifade edemiyorum çünkü o dilde.İnsan kendi dilinden vazgeçemez,konuşurken-gülerken-ağlarken,kısacası her insancıl eylemde kendini "kendi diliyle"ifade edebilir en iyi şekilde.
Evet bu konuda hemfikiriz.Ki burda yani sitede yeri geldiğinde imla hatalarında birbirimizi uyarmalıyız.Bu ben yada başkası olabilir.Çünkü hiç bir zaman 4-4 lük yadığımı iddia etmiyorum.Hatalarım-ız oluyor.Sonuç olarak konu ingilizce konuşulmasın değil.Konuşulsun ve bilinsin ama dilimize fazla uyarlanmasın.Varsa dilimizde karşılığı onu söylemek lazım.
Sayfa : <<  < 1 2  >   >>


Serbest kürsü nedir? | Yeni konu aç | Açık konular | Biten konular | Konularım



Kelime Cambazı
Kelime Cambazı
Toplam 0 yarışmacı
Kelime Hazinesi
Kelime Hazinesi
Toplam 0 yarışmacı
İkili Bilgi Yarışmaları
İkili Bilgi Yarışmaları
Toplam 0 yarışmacı
Bir günlük hediye (ücretsiz) seçkin üyelik için buraya tıklayın

Ayın Yarışması

Mayıs ayı boyunca her gün Kelime Hazinesi yarışmasına katılabilir ve hergün 48 TL değerinde bir yıllık seçkin üyelik kazanan kişilerden biri siz olabilirsiniz.
Hemen yarışmak için buraya tıklayın

Üye olan herkese
10 BONUS
Üye olmak için tıklayın
Tavsiye edenlere
10 BONUS
Tavsiye için tıklayın
Tıkla Hemen
Bonus Kazan

Bonus için tıklayın
İş ortaklığı | Web Master | Hakkımızda | Sık Sorulanlar | Bize Ulaşın
birmilyon.com bilgi merkezli bir sitedir, bilginin paylaşılması ve çoğaltılması ilkesine dayanarak,
birmilyon.com da yer alan hertürlü soru ve bilgi yarışması tamamen paylaşıma açıktır.
Seçkin üyelik | Bilgi yarışmaları | Kelime ve Zeka Yarışmaları | Günlük | Foto kulüp | Bir sorum var | Serbest kürsü
Normal üyelik | Bilgi yarışması | Çocuk yarışması | Soru gönder | Bir işlem | Bir kelime | Timsah avı
Kullanım Şartları | Güvenlik ve Gizlilik | birmilyon.com V8 turbo

Bilgi Yarışması

0,03125